National Concert Hall, Vilnius

National Concert Hall, Vilnius

AR_Architecture_National_concert_hall_001

AR_Architecture_National_concert_hall_001

AR_Architecture_National_concert_hall_002

AR_Architecture_National_concert_hall_002

AR_Architecture_National_concert_hall_003

AR_Architecture_National_concert_hall_003

AR_Architecture_National_concert_hall_004

AR_Architecture_National_concert_hall_004

AR_Architecture_National_concert_hall_005

AR_Architecture_National_concert_hall_005

AR_Architecture_National_concert_hall_006

AR_Architecture_National_concert_hall_006

AR_Architecture_National_concert_hall_Board_001

AR_Architecture_National_concert_hall_Board_001

AR_Architecture_National_concert_hall_Board_002

AR_Architecture_National_concert_hall_Board_002

AR_Architecture_National_concert_hall_Board_003

AR_Architecture_National_concert_hall_Board_003

AR_Architecture_National_concert_hall_Board_004

AR_Architecture_National_concert_hall_Board_004

AR_Architecture_National_concert_hall_Board_005

AR_Architecture_National_concert_hall_Board_005

AR_Architecture_National_concert_hall_Board_006

AR_Architecture_National_concert_hall_Board_006

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_001

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_001

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_002

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_002

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_003

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_003

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_004

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_004

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_005

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_005

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_006

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_006

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_007

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_007

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_008

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_008

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_009

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_009

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_010

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_010

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_011

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_011

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_012

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_012

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_013

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_013

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_014

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_014

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_015

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_015

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_016

AR_Architecture_National_concert_hall_Sketches&Plans_016

Status: Competition


Project dates:
2019

Area: 17,000 sqm
Construction budget: €52m

Client: Vilnius City Municipal Administration
Architect & Interior Designer: AR Architecture
Structural & MEP Engineer: Arup
Acoustic Consultant: Arup

Sector: Culturall

Location: Tauras Hill, Vilnius, LithuaniaGospel Oak, London, UK

Thinking about something similar?
Just give us a call or drop a note to arrange a no-obligation consultation!

Email usCall us +44 (0) 207 209 2851

DESCRIPTION

Designed in collaboration with Arup, this competition entry responds to the ambitious brief for a 21-century symbol of independent Lithuania.
The idea – a compact white rectangular colonnade sheltering the inner sacred volume reminiscent of a glowing piece of amber over a reflection pool – was inspired by a metaphor of a hilltop temple. As the visitor moves up the hill towards the “temple”, the building unveils itself from different angles. Another reading of the light-filled array of tall slim columns might be a pine forest typical for the Baltic countries.
The proposed monumental yet transparent volume, set tangentially to the main view lines, holds together the broken urban grid and creates a 24/7, an all-year-round, all-weather, multi-functional and diverse destination with cultural facilities, exhibitions, co-working spaces, cafes, shops and outdoor activities.
The building is L-shaped with the two auditoriums sitting alongside each other. In front of them, the multi-level fully glazed foyer offers a variety of public functions. It features transparent panoramic lifts, public stairs in the centre leading all the way to the rooftop and a large spiral stair at the end of the Main Hall. The foyer absorbs views of the downtown across the river to the North, the rooftop restaurants provide panoramic views of the Old town to the East. The boundary between indoor and
outdoor spaces, defined by a frameless curtain wall, is almost non-existent. Behind the halls is the back-of-stage block. Some of the National Philharmonic Orchestra’s rehearsal spaces in the basement can be overlooked from the park.
The Main Hall provides state-of-the-art natural acoustic performance. The Small Hall, featuring an electronic acoustic system, allows multiple transformations for a broad range of cultural events.
The building aims to achieve class A+ of energy efficiency and set a regional benchmark for sustainable design and resilience against climate change.